Afrika blir suddigare och suddigare för varje ny dag i detta miserabla elände (och bilen går bra?) men jag fick en mysig flashback när jag snodde med mig en ananas från jobbet förut. Jag öppnade den, penetrerade den med min största och argaste kniv, och när jag öppnade den var det liksom som att öppna ytterdörren på vandrarhemmet i Brazzaville. Direkt kände man det. Dofterna. Doft av sol, doft av främmande människor och mystiska leenden. Rytmer från sunkiga bakgator. Tutande taxis. Trasiga gator. Hela hjärtan. Allt det där kom tillbaka när jag smakade på ananasen. Den var delikat. Inte lika extatiskt och absurt ofattbart god som den kongolesiska förlagan (den kommer för alltid ge mig våta frukt-drömmar) men för att vara en stackars importerad variant var den av högsta klass. Jag svalde. Kände efter. Solen som färgades röd över Kongofloden. Sedan, bara en stund senare, var den borta. Och jag var tillbaka i jämmerdalen tampandes med vintermörker och extrajobb. Åh Afrika, varför är du? 

Träffade David idag efter en kort men intensiv visit på körskolan. Vi lallade runt. Det är ett bra verb. Att lalla. Vad gör stadsminister Reinfeldt, barn? Han lallar, fjöken!

Åt en hejdundrandes grönsakspaj på nåt myshak i Vasastan. David var krasslig och drack té. Vi var nog ett omaka par. Pratade politik. Israel & Palestina. Religion. Åke Green & Missionskyrkan. Pratade normalt. Snygga tjejen i kassan & vad tusan gör vi imorgon. Jag hade impulsköpt ett Kalaha-spel i plast för 49 kronor på Claes Ohlsson och vad gör man - jo man går och sätter sig i källaren på stadsbiblioteket och fångas i en annan värld en stund. För mig spelar det ingen roll på vilket sätt man flyr, bara man flyr. In i fantasin. Till drömmarnas värld. In i poesi och saga. In till den renaste kärnan av liv. Vi flydde in i Kalaha och David vann. 

Jag åkte till jobbet. Det var okej. Människorna orkade inte leva längre. Livets mysterium auktualiseras över en kopp kaffe. Det är synd, synd, synd om människorna. Jag älskar er. Hälsa Gud från mig och säg att jag väntar ett tag (proverna var bra).